Sinds 1996 prijkt op de werelderfgoedlijst van UNESCO het prachtige Schloss Schönbrunn. Paleis Schönbrunn is dan ook belangrijk cultureel erfgoed in Wenen en Oostenrijk. Het enorme paleis kent dan ook een lange geschiedenis die al begint in 1559. Natuurlijk nog niet in de vorm waarin ‘Schloss Schönbrunn’ nu gekend is. In de loop der jaren is er een hoop verdwenen en weer bijgebouwd. Tegenwoordig telt het gebouw 1441 kamers, heeft het een enorme mooie tuin en ook is er de oudste dierentuin van Europa en zelfs de wereld te bewonderen.
Op deze pagina gaan we wat dieper in op de geschiedenis van het beroemde paleis en enkele van de bezienswaardigheden die je er kunt bewonderen. Ook zullen we informatie geven over hoe je ‘Schloss Schönbrunn’ kunt bezoeken en wat hier omtrent de verschillende mogelijkheden zijn.
In het jaar 1559 was het keizer Maximiliaan II die op het huidige domein van het paleis opdracht gaf tot de bouw van een jachtslot. Een goed karma had dit slot echter niet. Meerdere malen brandde het gebouw af en uiteindelijk werd het verwoest door de Turken tijdens het beleg van wenen in 1683.
De totale verwoesting bracht keizer Leopold I op het idee om opdracht te geven tot het ontwerpen en bouwen van een nieuw paleis. De destijds zeer gerespecteerde architect Johann Bernhard Fischer von Erlach kreeg deze opdracht voor zijn kiezen en in 1688 was zijn ontwerp voltooid. Het gehele ontwerp werd destijds niet uitgevoerd en gerealiseerd, maar toch werd er tussen 1692 en 1713 een afgeslankte vorm van het ontwerp van Fischer von Erlach gerealiseerd. Tegenwoordig is van deze periode alleen nog de slotkapel en de ‘Blaue Stiege’ over.
Onder het bewind van keizer Karel VI werd het slot een zomerresidentie voor zijn dochter Maria Theresa. Tot 1918 bleef het een zomerresidentie voor de Habsburgers. Net als bij de Hofburg werd ook dit paleis grondig verbouwd onder leiding van de architect, genaamd Nikolaus von Pacassi. De voor deze kenmerkende periode van de stijl rococo zie je deze dan ook overwegend terug in de inrichting van het paleis.
In het jaar 1765 laat de architect Johann Ferdinand Hetzendorf von Hohenberg zijn sporen achter in het complex. Hij is bekend voor zijn bouwwerken in de stijl van het vroege classisme. Absoluut hoogtepunt van zijn invloed is de Gloriëtte van het slot.
Vanaf 1819 is de façade van het paleis geheel geschilderd in de gele kleur die kenmerkend was voor het Oostenrijks-Hongaarse rijk. Veel treinstations en regeringsgebouwen binnen het rijk lieten zich inspireren door deze geelgekleurde façade.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog is het paleis niet ongeschonden uit deze periode gekomen. Waar het in het begin van de geschiedenis al werd gepest door branden en verwoesting, waren het in de oorlog de bommen van de geallieerden die het slot grote schade aanbrachten. Ook was het slot het hoofdkwartier van de Britten tijdens de bezetting van Oostenrijk in Wereldoorlog Twee. Het waren ook de geallieerde bezetters die eerste stappen tot restauratie van het complex in gang zetten. De laatste renovatie was aan de zuidzijde in 2014.
In de tuin van Schloss Schönbrunn is de grootste Gloriëtte ter wereld te vinden. Het gebouw is bijna 15 meter diep, ruim 1345 meter breed en bijna 15 meter hoog. De Gloriëtte dateert uit 1775 en is ontworpen door architect Johann Ferdinand Hetzendorf von Hohenberg. Opvallend zijn ook de prachtige sculpturen van de beeldhouwer Johann Baptist von Hagenauer. De dubbele pilaren die hier zijn komen eigenlijk van een ander gebouw, Schloss Neugebäude, waar ze eigenlijk geen enkele functie hadden.
De Gloriëtte is gebouwd als eyecatcher van de aangelegde tuinen. Het ligt dan ook helemaal aan de achterzijde van de tuinen en vanaf het dak van de Gloriëtte heb je een prachtig zicht op het Paleis. Alle lijnen van de zorgvuldig ontworpen tuinen vanaf het paleis tot aan de Gloriëtte komen hier prachtig samen. Aan de andere zijde van het dak kun je dan weer de stad Wenen bewonderen. Ook de binnenzijde van de Gloriëtte is erg mooi ingericht. Het heeft lang als eetzaal dienstgedaan, maar tegenwoordig is het een prachtige locatie om zelf een lekker bakje koffie te drinken.
De blauwe trap, zoals ‘Blaue Stiege’ vertaald kan worden is zeker een plek die je moet hebben bezocht wanneer je Schloss Schönbrunn bezoekt. De blauwe trap verschaft de toegang tot het voormalige jachtslot van keizer Joseph I dat later werd omgebouwd tot eetzaal. Deze locatie is te vinden in de westvleugel van Schloss Schönbrunn en behoort tot de oudste delen van het domein van het paleis. Het absolute hoogtepunt van de ‘Blaue Stiege’ is een fresco op het plafond van de eetzaal. Deze fresco toont op gedetailleerde wijze de verheerlijking van troonopvolger Joseph als grote oorlogsheld waarvoor hij uiteindelijk de lauwerenkrans voor krijgt die één troon voor de eeuwigheid representeert.
De zoo van ‘Tiergarten Schönbrunn’ bestaat al sinds 1752 en is daarmee de oudste nog bestaande dierentuin ter wereld. De dierentuin is gesitueerd in de tuinen van het paleis Schönbrunn.
Ondanks dat het een dierentuin is met een ongekend lange geschiedenis zijn de maatregelen aangaande het dierenwelzijn wel meegegroeid met de tijd. Zo is er erg gewerkt aan een zo natuurgetrouw mogelijke omgeving voor de dieren en bovendien hebben de bewoners van deze zoo veel ruimte. Doordat de dierentuin al ruim 250 jaar bestaat zijn er ook nog veel oude elementen in sommige van de gebouwen en dierenverblijven te vinden.
Nog niet zo lang zijn de reuzenpanda’s in de dierentuin de grote publiekstrekkers. Naast de panda’s zijn er ook nog tal van andere dieren te bewonderen in deze bijzondere dierentuin die prima te combineren is met een bezoek aan het paleis van Schönbrunn.
Natuurlijk is er nog meer te zien op het domein van dit prachtige paleis. We hebben slechts een aantal punten eruit kunnen halen op deze pagina om ze voldoende aandacht te kunnen geven. Er zijn meer mooie bezienswaardigheden, zoals de prachtige serre het ‘Palemhaus’, het doolhof, de vele kamers in het paleis en de Neptunus Fontein. Bezienswaardigheden die je ongetwijfeld zult tegenkomen wanneer je Schloss Schönbrunn bezoekt.
Schloss Schönbrunn is goed bereikbaar vanuit Wenen met de metro. Er is een metrostation op slechts drie minuten wandelen van de hoofdingang. Voor het bezoeken van het paleis zijn een aantal opties mogelijk. Zo zijn er verschillende tours in het complex beschikbaar die je 22 of 40 kamers laten zien. Daarnaast is er ook een toegangsticket waarmee je de tuin, de Gloriëtte en het doolhof kunt bezoeken.
De tarieven verschillen per combinatie. Wanneer je in het bezit bent van een ‘Vienna Pass’ krijg je korting, evenals kinderen en ouderen deze al standaard krijgen.
Wil je naast deze attracties ook de Zoo bezoeken, dan kun je met een Gold ticket alles bezichtigen. Dit is wel een vrij kostbare aangelegenheid, maar je bent ook zeker een lange dag onder de pannen. Natuurlijk kun je de verschillende delen op het domein ook apart bezoeken.
Schloss Schönbrunn is alle dagen toegankelijk voor publiek. De openingstijden verschillen per seizoen.
Van 1 april tot 30 juni is het domein toegankelijk van 8u00 tot 17u30
Van 1 juli tot 31 augustus is het domein toegankelijk van 8u00 tot 18u30
Van 1 september tot 31 oktober is het domein toegankelijk van 8u00 tot 17u30
Van 1 november tot 31 maart is het domein toegankelijk van 8u00 tot 17u00
Tickets koop je het best vooraf online, zodat je niet hoeft aan te schuiven en bovendien vooraf kunt bepalen wat je allemaal wil bezoeken.
BEKIJK ALLE SCHONBRUNN TICKETS EN RONDLEIDINGEN