Wenen top 10 - de allerbeste tips voor een geslaagd stedentrip naar Wenen

Wenen top 10 / bezienswaardigheden

 home handige tips links cookiebeleidcontact 

Hofburg

Schloss Schönbrunn

Hundertwasser

Innere Stadt

musea

bezienswaardigheden

Wiener schnitzel

koffiehuizen

Weense Staatsopera

Donau

 
TIP: reserveer je tickets vooraf
 
TIP: Wenen voordeelkaarten
 
TIP: ontdek Wenen op de fiets
 
meer handige Wenen tips

WENEN TIP 6: BEZIENSWAARDIGHEDEN

In Wenen hoef je je geen moment te vervelen. Er zijn veel musea, monumenten, evenementen en uiteenlopende bezienswaardigheden te vinden in deze bruisende hoofdstad van Oostenrijk. Wie de top 10 bekijkt die we samengesteld hebben dan zie je al best veel hoogtepunten van Wenen vermeld staan zoals Schloss Schönbrunn, de verschillende objecten van Hundertwasser en de Weense Staatsopera. Musea hebben we op een aparte pagina vermeld en ook alles wat met de Donau te maken heeft, heeft een vermelding op de pagina die gewijd is aan de Donau.

Op deze pagina hebben we een aantal interessante bezienswaardigheden vermeld die de moeite waard zijn, maar die elders op deze site geen plekje gekregen hebben.

Kerstmarkten
In Wenen kun je vanaf eind november tot vlak voor kerst genieten van verschillende kerstmarkten die verspreid door de stad staan.

Rathaus kerstmarkt
Wenen heeft een lange traditie van kerstmarkten die al teruggaat tot wel 700 jaar. De oudste kerstmarkt is die bij het Rathaus die ook al lekker vroeg begint. In 2017 begon de merkt al op 16 November en jaarlijks is de kerstmarkt hier al redelijk vroeg in november geopend. Het leuke van deze kerstmarkt is de ‘Christkindls Werkstatt’. Hier kunnen kinderen leuke knutselwerken maken, zoals kerstgeschenken voor opa, oma, vriendjes, vriendinnetjes en natuurlijk mama en papa. Op de markt staan in totaal 154 kraampjes, een kleine ijsbaan en dat alles is mooi gedecoreerd in kerstsferen.

Kerstmarkt bij Schloß Schönbrunn
De setting bij het paleis van Schönbrunn is een garantie voor een erg mooie kerstmarkt die sprookjesachtig aan doet. Al ruim 20 jaar wordt deze kerst- en cultuurmarkt georganiseerd. De markt heeft 80 kraampjes waar je terecht kunt voor kerssnuisterijen, glühwein en een warme hartige hap.
Het traditionele handwerk is iets wat deze markt bijzonder maakt. Je moet dan denken aan houtsnijwerk, nostalgisch speelgoed en artisanale kerstdecoraties van glas. Na de kerst, van 27 december tot 1 januari zijn er ook dagelijks jazzconcerten om alles op te leuken.

Oudweense kerstmarkt op de Freyung
De ‘Oudweense kerstmarkt op de Freyung’ heeft inmiddels ook al meer dan twintig edities achter zijn naam staan. Hier staan de thema’s als, traditie, handwerk en volkscultuur centraal. Dagelijks is hier een cultureel programma onder de kerstboom. Dit programma wordt opgeluisterd met volksmuziek en een poppentheater voor de kinderen. Deze markt begint halverwege november en loopt door de derde volle week van januari.

Nog meer kerstmarkten
In de stad Wenen is een groot arsenaal aan kerstmarkten die de Oostenrijkse hoofdstad opfleuren in de maanden november, december en ook januari. Hierboven hebben we enkele van de bekendere al onder de aandacht gebracht. Er zijn ook nog de kerstmarkt op de Karlsplatz, die bij Schloss Belvedère, op de Spittelberg, de markt bij de oude AKH (voormalige algemene Weense ziekenhuis), de kerstmarkt op de Maria-Theresien-Platz, die op de Riesenradplatz en die in het romantische Türkenschanzpark.

Grinzing
Eigenlijk ligt dit kleine stadje van origine net buiten Wenen en het staat bekend als ‘wijnstadje’. Het dorpje is in de loop der jaren omsingelt door de Oostenrijkse hoofdstad. Hier zijn nog enkele wijngaarden en bovendien goede wijncafés en restaurants waar je kunt genieten van dit druivenproduct uit de regio. Naast dat je hier een lekker glas wijn kunt drinken en een goede maaltijd kunt nuttigen is het dorpje zelf ook erg fraai door de aanwezigheid van mooie gekleurde huisjes in gezellige straatjes. Met de metro ben je hier zo.

Tiergarten Schönbrunn
De oudste dierentuin van de wereld is Tiergarten Schönbrunn. Sinds enkele jaren kun je hier panda’s bewonderen. Op onze pagina over Schloss Schönbrunn laten we deze dierentuin ook al de revue passeren, want deze zoo ligt in de tuinen van dit befaamde paleizencomplex. De opzet van de dierentuin is ruim, ondanks dat de Zoo als ruim 250 jaar bestaat. De verblijven zijn gelukkig mee gegaan met de hedendaagse tijdsgeest wat betreft het dierenwelzijn. Zo is er een natuurlijke habitat gecreëerd voor de dieren en hebben ze veel ruimte. De absolute publiektrekkers van de dierentuin zijn de panda’s die er sinds enkele jaren een verblijf hebben.
Een bezoek aan deze Zoo is te combineren met een bezoek aan Schloss Schönbrunn.

Slot Belvedere
Tot de statige gebouwen van Wenen behoort ook zeker dit slot. Dit barok paleizencomplex is gerealiseerd in opdracht van Eugenius van Savoye, van wie er ook een ruiterbeeld prijkt op het ‘Heldenplatz’. Het was het zomerverblijf van deze prins en de bouw werd gerealiseerd in 1716. Voor Weense begrippen is dit prachtige gebouw klein in omvang. Voor de meeste bezoekers is het echter nog altijd een enorm groot complex. De barokke stijl komt hier zeer goed tot zijn recht en in het pand zit de ‘Österreichische Galerie Belvedere’ waar een aantal beroemde schilders deel uitmaken van de collectie. Denk hierbij aan namen als Frans Francken (II), Gustav Klimt en Egon Schiele. De kus van Klimt is het hoogtepunt van deze collectie.

Prater
De Wiener Prater is een park dat een oppervlakte beslaat van ongeveer zes vierkante kilometer. Daarmee is het een mooie plek om tot rust te komen en te ontsnappen aan de drukte van Wenen. Een deel van de Prater is ingericht als attractiepark. Vaak wordt ook aan dit deel gerefereerd wanneer men het heeft over de ‘Prater’. Het reuzenrad hier is een iconisch rad dat als jaren met Wenen verbonden is.
Oorspronkelijk was dit park een keizerlijk jachtgebied, maar in 1873 werd het geopend voor publiek. Je moest wel enigszins op je hoede zijn, want tot 1920 werd er nog gejaagd in het park. In het park zijn in de loop der jaren nog een aantal belangrijke plekken verrezen. Naast het pretpark vind je hier ook het Ernst Happelstadion en verschillende sportfaciliteiten.
Het park wordt doorkruist door een 4,5 kilometer lange weg die is omzoomd met statige kastanjebomen. Vergeet ook niet het planetarium te bezichtigen wanneer je in het Prater bent.

Karlskirche
Dit is een fraaie kerk waarvan Carolus Borromeüs de patroonheilige is. De portico is die toegang geeft tot het gebedshuis is gekenmerkt door zijn antieke stijl. Ook de koepel is erg mooi van buiten. Van binnen is dat al niet minder. Met een glazen lift kun je naar de bovenzijde van de koepel en de mooie plafondschilderingen op die manier van dichtbij bewonderen.

Ferstel Passage
Deze passage is een oude winkelgalerij uit de negentiende eeuw en ze oogt erg elegant. De passage is ook bekend onder de naam ‘Freyung Passage’ en ze dateert uit 1860. De naam ‘Ferstel passage’ is te danken aan de architect van deze luxe winkelgalerij. Heinrich Ferstel heeft hem namelijk ontworpen en heeft daarom ook zijn naam in de officieuze benaming gekregen. De binnenzijde van de galerij is erg mooi opgesierd met fraaie decoraties en een gewelfd plafond. In de kleine binnenplaats is een prachtige hexagonale glazen koepel. Naast de winkels met luxegoederen zijn ook het ‘Palais Ferstel’ uit 1860 en het ‘Café Central’ mooie bezienswaardigheden in deze passage.

Meer over de bezienswaardigheden in Wenen:
bezienswaardigheden in Wenen
top 10 bezienswaardigheden van Wenen


 

Wenen bezienswaardigheden Wenen voor beginners Wenen informatie Wenen in één dag Wenen tips